Rosalinde Schuil

Psychosomatisch fysiotherapeut (PSF)

 

'Mijn expertise is de psychosomatische fysiotherapie. ‘Psycho’ (van psyche = het denken, voelen en willen) en ‘somatisch’ (van soma = lichaam) staan voor kop en lijf en die kun je niet los van elkaar zien. Toch gebeurt dit in de medische wereld regelmatig; als er geen lichamelijke oorzaak voor klachten te vinden is, zal het ‘dus wel psychisch zijn’ en ‘tussen de oren zitten’.

Ook in de rest van de maatschappij hebben we de neiging om hoofd en lichaam te scheiden. Gedachten, gevoelens en wat we willen staan vaak niet meer in verbinding met het lichaam. Terwijl die juist zo goed kunnen samenwerken.Als de verbinding tussen hoofd en lijf uit balans is geraakt, merken we dat meestal aan het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan langdurige, vaak medisch onvoldoende verklaarde klachten van pijn of vermoeidheid, ontregelde ademhaling, angst- of paniekklachten, slaapproblemen, stemmingswisselingen, moeilijk kunnen ontspannen of een lichaam dat langere tijd in de ‘actie-stand’ staat. Naast je lichaam kan ook je geheugen of concentratie je in de steek laten. Dit zijn allemaal pogingen van je lichaam om de balans weer te herstellen. Soms lukt dat niet vanwege de hectiek van het dagelijkse leven en de vele rollen die je als mens vervult. Of soms heb je al tevergeefs verschillende behandelingen en therapieën geprobeerd en telkens iets anders te horen gekregen. Logisch, omdat verschillende behandelaars vanuit hun eigen perspectief kijken en zich hierdoor op één facet concentreren.

Als (psychosomatisch) fysiotherapeut met een achtergrond in de reumatologie en (pijn)revalidatie kijk ik graag naar de hele mens (hoofd en lichaam). Mijn ervaring is dat we meer kunnen betekenen voor mensen als we werken met een behandelteam dat bestaat uit verschillende expertises. De cliënt zelf kan hierdoor meekijken door de bril van verschillende zorgprofessionals: van een psychosomatisch fysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker, ergotherapeut, psychomotorisch therapeut of diëtist. Zo kun je de puzzel in zijn geheel overzien en de stukjes van je eigen levensverhaal op hun plek gaan leggen. Samen met het team. Als psychosomatisch fysiotherapeut draag ik hierbij graag aan bij.

Psychosomatische fysiotherapie is een onderdeel van de Teamtherapie van Brein in Beweging, maar kan ook als kortere, op zichzelf staande behandeling worden gegeven. Zie: overige therapie -> psychosomatische fysiotherapie. Daarnaast werk ik als fysiotherapeut bij De Akker Fysiotherapie. Voor meer informatie: de-akker.nl 


Neem contact op voor een vrijblijvend advies gesprek